Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OKV

oldfashioned Kokodák v1

11. 6. 2012 15:51
skvělé...

:-)R^ a profíci, kterými byl ten negramot (zde bývalý ředitel Cermatu) "obklopen", byli a jsou jen profíci v "odklánění"...:-/Rv

1 0
možnosti
T

Tonička

11. 6. 2012 15:51
Testy lze hodnotit hromadně - slohové práce NIKDY

Jde o projev individuality - objektivně ohodnotí pouze vynikající češtinář znalý svých žáků - ne namyšlení a "vycvičení" individualisté! Odbornost a zkušenost lze získat až dlouholetou praxí v oboru.V

4 0
možnosti
OKV

oldfashioned Kokodák v1

11. 6. 2012 15:51
Re: Testy lze hodnotit hromadně - slohové práce NIKDY

R^

1 0
možnosti
A

AP1

11. 6. 2012 14:34
souhlasim s vami

zrovna dnes jsem meril jen jednou a na svete byla hrubka, ktera se nedala vzit zpatky, stydel jsem se :-P

0 0
možnosti
ZB

zuzana.blanarova

11. 6. 2012 14:50
Re: souhlasim s vami

To se asi stane každému. Mně je jasné, že chybovat je lidské, ale v tomhle případě by se to prostě stát nemělo... A jestli to byly překlepy, měl si to ten člověk po sobě opravit. Přečíst si po sobě tři řádky zas nedá tolik práce a když se jedná o oficiální dokument, tak se to určitě vyplatí.

Já se taky vždycky hrozně stydím, když mi ujede nějaká hrubka :-)

0 0
možnosti
FE

felia

11. 6. 2012 13:17
Maturitní práce z češtiny

by nikdy neměla obsahovat jakoukoli slohovou práci. Výhradně porozumění textu, diktát, případně rychlost čtení a klasické testy ze znalosti významu slov a slovních spojení.

0 0
možnosti
FE

felia

11. 6. 2012 13:18
Re: Maturitní práce z češtiny

0 0
možnosti
RK

semelik

11. 6. 2012 13:14
Prdlačky a ne profesionálové. Po dvou kolech certifikačních

testů pro hodnotitele státních maturit (které k ničemu nevedly, protože se nějak nepodařilo tu realizaci dotáhnout do konce) se na to velká část hodnotielů prostě vykašlala - neměli už sílu pořád dokola absolvovat testy.

Mimochodem jejich zpracování, uživatelská přívětivost a třeba i přístupnost na síti by si zasloužila extra článek.

Takže pro hodnocení nakonec vykrystalizovala skupina lidí, kteří měli buď velmi pevné nervy nebo se jim zdála odměna za jedno zpracované hodnocení dostatečně vysoká. Výsledek = čím víc hodnocení, tím vyšší odměna. Kvalita asi nebyla kriteriem pro vyplácení peněz, zřejmě úplně stejně, jako je tomu u Cermatu

1 0
možnosti
JV

georgino

11. 6. 2012 11:33
Tak to asi není ...

..., sám jsem měl češtinářku, ras v sukni. Nikdy neuhnula od předepsaného stylu, ani to nesplnění zadaného  výtvoru neopravovala, škrtla, napsala cosi o nutnosti zopakovat si ročník, možná i dva. Byla neoblomná, přitom mohu napsat, že to byla PANÍ UČITELKA. Naučila nás bez násilí, co chtěla, měli jsme sakra respekt. Myslím, že by se tak zachovala i dnes, jako hodnotící kantor. Jde o to, jestli už nepovažujeme za běžné, že se dá ze všeho vykecat, vylhat či koupit. Nevím, jak byli hodnotitelé vybíráni, a je mi to celkem jedno, ale každý člověk má právo na omyl, chybu, i ten hodnotitel ve stresu toho naseká, že sám zírá. Kvůli tomu je analfabet, dyslektik???

1 0
možnosti
ZB

zuzana.blanarova

11. 6. 2012 12:07
Re: Tak to asi není ...

Ano, trvám na tom, že češtinář, který je schopen napsat "převiprávět" je analfabet - tedy nevzdělanec.

11 0
možnosti
RP

radim36

11. 6. 2012 11:26
Kvalita slohu jakožto ukazatel kvality vzdělání

středoškoláka je prakticky úplná marginalita.

Středoškolské i dnešní masové vysokoškolské vzdělání je dnes vzdělání povinné pro prakticky všechny schopnější mladé a má za úkol pouze plošně zvýšit kvalitu budoucí pracovní síly pro všemožné budoucí zaměstnavatele, od hutí a dolů přes automobilky a státní správu po třeba regionální a národní muzea či divadla atd.

Položme si otázku, na jakém procentu těchto pracovních míst je potřeba vytvářet vlastní originální kvalitní text a kde se vystačí s opisováním CTRL+C a CTRL+V nějakým někým jiným připravených slovních šablon nebo pouze s vyplňováním kolonek v počítači.

Když pomineme to, že sloh je defakto určité "okno" do osobnosti autora a zkušenému psychologovi či pedagogovi řekne o osobnosti toho studenta mnoho , tak potřeba dělat něco takového je v praxi mizivá , tato dovednost se využije jen snad na pár procentech pracovních pozic.

1 0
možnosti
RP

radim36

11. 6. 2012 11:31
Re: Kvalita slohu jakožto ukazatel kvality vzdělání

Proto bazírovat na takovém hodnocení, kdy nepovedený sloh, ( ať už klasifikovaný jako nepovedený oprávněně nebo neoprávněně) , zkazí tomu mladému maturitu a následně i přijímačky na vysokou školu  je prostě kravínium.

Výjimkou by snad mělo být  jen studium novinařiny, herectví a dalších oborů, které s řečí a slohem přímo pracují.

4 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

11. 6. 2012 11:15
Paní Blanařová, nejste náhodou blondýna?

Jeden učitel či učitelka udělal při psaní hodnocení 4 překlepy - ano, je to otřesná vizitka a v tomto případě by mu Cermat za takto odflinknuté hodnocení neměl vyplatit ani korunu. Ale usuzovat z toho, že většina češtinářů neumí pravopis, že matikáři možná neumí trojčlenku ... To se nezlobte, ale to snad opravdu může jen blondýna s IQ tykve.

1 0
možnosti
ZB

zuzana.blanarova

11. 6. 2012 12:06
Re: Paní Blanařová, nejste náhodou blondýna?

To, že většina češtinářů neumí pravopis, jste si vyvodil sám, inteligente. Já jsem nic takového neřekla - poukazovala jsem na tento konkrétní případ a na ty dva, kterýma to mělo projít rukama "dvoustupňovou kontrolou".

S tou trojčlenkou to byla řečnická otázka. To jste nepochopil?

Ano, jsem blondýna, to nevidíte? Na blondýnu slušný výkon, nemyslíte?

11 0
možnosti
RC

josefbad

11. 6. 2012 11:00
elita naroda

ucitele by meli byt elita naroda. Nejsou. Studovat ucitelstvi nechodi nejlepsi z nejlepsich. I kvuli platu.

Take jsem dostal dopis od reditele ZS, cestinare, ktery obsahuje radu gramatickych chyb.

0 0
možnosti

mamina2

11. 6. 2012 10:46
Jiné vysvětlení

A nemohlo to být s tím slohem taky tak, že jste prostě byla oblíbenkyně té první? Její chvála je přece stejně subjektivní jako kritika té druhé. Takže o vašich skutečných schopnostech to vypovídá úplně stejně.

2 0
možnosti
ZB

zuzana.blanarova

11. 6. 2012 11:06
Re: Jiné vysvětlení

Vidím, že jste mě nepochopila, mamino. Právě to jsem se snažila popsat - že se nepozastavuju nad tím, že hodnocení slohu je neobjektivní. Je mi to jasné.

Pointa celého článku je ale úplně někde jinde. Ráda vám to popíšu v jedné větě, jestli to není zřejmé :)

1 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4056x
...si můžete udělat obrázek sami. Když kliknete na foto, zobrazí se vám všechny texty, ve kterých se autorka obnažuje až až.