Rathův vinný lístek - FRAGILE! (netřepat)

Asi jsem nebyla jediná, komu se při poslechu včerejší Rathovy obhajoby ve Sněmovně chtělo zvracet. Zvracet z toho, jaké z nás všech tento náš „reprezentant lidu“ dělá blbce a myslí si, že si neumíme spočítat, kolik jsou tři lahvičky červeného + čtyři lahvinky bílého. A že se to vejde do krabice.

Photoshop byAidan Hughes

Zvracet z toho, jak tato čudla – "oběť novodobé tortury" – zvrací žvásty o politickém spiknutí, o vykonstruovaném politickém procesu, o své nevině, a navrh cosi o „selektivní spravedlnosti“.

Zvracet z toho, jak se nás nebohý Rath snaží přesvědčit, že není tak špatný jako bestiální kanibal z Mlčení jehňátek - přesto musí trpět v izolaci jako on.

Zvracet z toho, jak zoufale volá něco ve smyslu "chyťte vrahy, já jsem jenom zloděj veřejných peněz - to se tak nepočítá".

Zvracet z toho, že - ač sám zločinec takového formátu, že by si měl vysypat na hlavu celý kontejner popele – mlátí sebou od vína k nevině a u toho viní, viní a viní.

Ovšem nevidí.

Nevidí si ani na špičku nosu.

Viní všechny okolo, jenom ne sebe.

Dovolte mi jeho "vinný lístek" trochu okomentovat - předem se omlouvám Dr. Rathovi a jeho fanouškům, že jsem podlehla mediálnímu tlaku a udělala si obrázek o jeho víně ještě dřív než proběhl soudní proces, který - jak všichni doufáme - odhalí, jak to doopravdy bylo:

DRath: "Dámy a pánové, v tomto procesu viním vládu z účelové likvidace opozičního politika."

A já dodávám, že čím více vláda zlikviduje podobných politických kriminálníků, tím lépe – třeba je to jednou přestane bavit. (nevěřím)

Drath: "Viním vládu z výběrové spravedlnosti."

Politici jsou holt výběrová skupina; mají totiž imunitu (a jiné vymoženosti), a proto se k nim musí přistupovat se zvýšenou opatrností.

Prostě FRAGILE - jako ta krabice od vína. 

Drath: "Viním vládu ze zneužívání policie k politickému boji."

Nezaměňujme slova "zneužívat" a "využívat". Policie musí být využívána k boji s jakoukoliv kriminalitou – dokonce i s tou politickou. Možná právě s tou.

Nejlepší je totiž začít seshora.

Drath: "Viním vládu, že zneužila boj s korupcí k likvidaci svého kritika."

Tady nejde o to, že jste politický kritik. Tady jde o to, že jste politický zločinec.

Drath: "Viním vládu z neschopnosti vyvést zemi z krize a snaží se to zakrýt takovýmto uměle vyrobeným skandálem."

Nebýt takových, jako jste vy, cesta z krize by byla mnohem méně trnitá. Tohle není uměle vyrobený skandál, tohle je úspěšné odhalení jednoho příživnického politika, který se pase na veřejných penězích.

Drath: "Viním vládu, že stoupající naštvanost lidí z jejich klesající životní úrovně chce převést na opozici."

Naše životní úroveň by pravděpodobně stoupala, pokud by každý druhý politik neměl pod barákem takovou vinotéku, jakou našli u vás.

Doktor Rath použil slovo "viním" ve svém projevu celkem 16 x (nikdy ne však směrem k vlastní osobě) - kromě vlády stačil obvinit ministra Kubiceho, státní zástupkyni Bradáčovou (3 x), dále policii, předsedkyni sněmovny, nezapomněl ale ani na své stranické kolegy - ty obvinil dvakrát - jednou z ustrašenosti, a podruhé ze zbabělosti - jako by to nebylo jedno a to samé.

Nakonec obvinil většinů svých kolegů - politiků z toho, že "v zájmu vlastní individuální osobní popularity tolerují návrat estébáckých metod", jako by snad chtěl naznačit, že mu ve vazbě odpírají spánek, mučí ho elektrickým proudem, nebo ho nutí pracovat v uranovém dole.

Rathův projev byl patetický, trapný a nesportovní.

Naprosto v souladu s jeho povahou.

Autor: Zuzana Blanářová | středa 6.6.2012 8:26 | karma článku: 34,95 | přečteno: 1933x