Jak vyzrát na ceny letenek aneb Křížová cesta

2. 09. 2011 12:25:35
...nehledejte v tom nic biblického, ale je pravda, že tento článek by se klidně mohl jmenovat „Cesty leteckých společností jsou nevyzpytatelné“.

I-net

Rozhodla jsem se využít své praxe ostřílené sekretářky a popsat vám tady pár fint ohledně toho, jak se dá ušetřit na letenkách. Pro spoustu lidí to budou asi známé věci, ale vsadím se, že je taky plno těch, kteří o tom uslyší poprvé.

Není žádným tajemstvím, že když si kupujete krátkodobou letenku do destinací, jako je např. Vídeň, Budapešť nebo Varšava – tedy do destinací, které jsou blízko, letenka vás vyjde zhruba na 18.000,- Kč. To je cena, za kterou dnes doletíte i do New Yorku. Mluvím o letenkách, které jsou ve všední dny a na méně než tři noci (pokud v destinaci strávíte sobotní noc nebo déle než tři noci, cena je výrazně nižší). Týká se to tedy většinou služebních cest, protože obyčejný člověk by jel do Vídně či Budapešti vlakem nebo autem za pár šupů, a do Varšavy by radši nejel vůbec (myslím si, že kdo tam někdy byl nebo řídil po polských silnicích, tak ví, o čem mluvím).

Takže zpátky k těm letenkám. Důvod, proč jsou do sousedních destinací letenky tak drahé, je ten, že na těchto spojeních nelétají žádné nízkonákladové společnosti, takže místní národní dopravci si mohou dovolit držet ceny hodně vysoko. Aerolinky jsou si moc dobře vědomy toho, že pokud někdo z pracovních důvodů potřebuje letět na otočku, tak firma zaplatí i nekřesťanskou cenu. Co jí zbývá? Vlk se nažere a koza zůstane celá.

Kdo tyto letenky nakupuje často, tak ví, že občas se vyplatí zarezervovat si dvě jednosměrné letenky, namísto jedné zpáteční. Ke svému vlastnímu překvapení můžete zjistit, že zatímco letenka tam a zpět stojí např. 18 tisíc, dvě jednosměrné letenky vás vyjdou třeba jen na 12 tisíc. Přitom je to na stejných letech. Rozdíl pocítí pouze váš rozpočet, na pohodlí ani službách se nic nemění. Logiku v tom nehledejte, nemá to cenu.

Jak jsem zmínila na začátku – cenová politika leteckých společností je občas nevyzpytatelná jako nálada těhotné ženské, takže občas to taky funguje přesně naopak – tedy potřebujete-li jednosměrnou letenku, vyjde vás levněji, když si k této letence zakoupíte tzv. fiktivní návrat (který ve skutečnosti nevyužijete), ale protože to vypadá, že v dané destinaci strávite třeba měsíc, cena takové letenky klesne třeba na třetinu ceny jedosměrné letenky.

Toho se často využívá u okružních letů, kdy neletíte jenom z bodu A do bodu B a zpět, ale letíte např. z Prahy do Varšavy, a odtud do Talinu, Rigy a zpátky do Prahy. Taková letenka, když se správně nakombinuje, vás může vyjít leněji než cesta do Varšavy a zpět. U leteckých společností totiž platí pravidlo, že z každé zakoupené letenky se musí proletět první segment (tedy první úsek cesty) – pokud se proletí, letenka se nezruší. Pokud ale první segment neproletíte, aerolinky letenku zruší.

Takové kombinace jsou většinou na blonďatou sekretářku moc složité a dobře se v nich orientuje pouze někdo, kdo s letenkami pracuje intenzivně a má zkušenosti. V takových případech je tedy lepší využít služeb cestovního agenta. Existuje ale ještě jeden šikovný fígl, který zvládnu dokonce i já, a to jsou tzv. „KŘÍŽOVÉ REZERVACE“.

V čem to spočívá? Popíšu vám to na konkrétním případě:

Firma potřebuje dostat jednoho zaměstnance – říkejme mu třeba Ferda – dvakrát v krátké době za sebou na celodenní jednání do Varšavy. Aby rozpočet a životní prostředí moc nekrváceli, tak se uvažuje o tom, že by Ferda cestoval do Varšavy pouze jednou, a druhé jednání by bylo možné udělat pomocí videokonference.

Nabízí se následující varianty:

FERDA POLETÍ DO VARŠAVY POUZE JEDNOU

Ferda potřebuje strávit ve Varšavě 13. října, ale protože program začíná už v 8.30, musí letět už den předem, tedy 12. října.

Letenka vychází na 18.000,- Kč.

Náklady na ubytování: 3.000,- Kč

Taxi po Praze a po Varšavě: 2.000,- Kč

Celkem: 23.000,- Kč

FERDA POLETÍ DO VARŠAVY DVAKRÁT

Druhé jednání se koná přesně za týden, tedy 20. října. Opět je potřeba, aby Ferda dorazil den předem a mohl být v kanceláři hned od rána. Obyčejný Ferda by nakoupil takto:

Obě letenky vychází na 18 tisíc, celkem tedy za letenky: 36.000,-

2 x náklady na ubytování: 6.000,-

2 x taxi po Praze a po Varšavě: 4.000,-

Celkem: 46.000,-

Ferda má ale pod čepicí, takže to neudělá, protože mu zbývá ještě jedna varianta:

FERDA POLETÍ DO VARŠAVY DVAKRÁT A BUDE HO TO STÁT MÉNĚ NEŽ KDYBY JEL JEDNOU

Ferda využije tzv. křížové rezervace. Funguje to takhle:

Pořídí se dvě letenky. Ale místo toho, aby se koupila letenka z 12. na 13. října + letenka z 19. na 20. řína, tak se to „nakřížuje“. To znamená, že se zakoupí jedna letenka takto:

Praha – Varšava 12. října

Varšava – Praha 20. října

Vzhledem k tomu, že to působí dojmem, že splňujete podmínku sobotní noci (nebo více než tří nocí), a taky vzhledem k tomu, že se to objednává dostatečně dopředu, tato letenka vychází na 4.000,- Kč.

Druhá letenka bude vypadat takto:

Varšava – Praha 13. října

Praha – Varšava 19. října

Tato letenka vychází dokonce na pouhých 3.700,- Kč.

Ferda proletí ve finále všechny úseky cesty – při první návštěvě Varšavy proletí první segmenty z obou letenek, takže letenky se nezruší, a při druhé návštěvě proletí druhý úsek cesty z obou letenek. Letecké společnosti to sice nevidí rády, a kdyby na to Ferdovi přišly, tak by se zlobily, ale Ferdovi to za to stojí. Protože:

Pokud Ferda poletí do Varšavy dvakrát, bude to stát toto:

Celkem náklady za letenky: 7.700,- Kč

2 x náklady za ubytování: 6.000,- Kč

2 x taxi po Praze a po Varšavě: 4.000,- Kč

Celkem: 17.700,- Kč

Jak tedy vidíte, je to o 5.300,- Kč levnější, než kdyby letěl jen jednou.

Vypadá to tedy, že jsme to Ferdovi pěkně spočítali a bude muset do Varšavy dvakrát. Je to sice neekologické, ale za to ekonomické.

Jak říkám – vlk se nažere a kozy zůstanou celé :)

Autor: Zuzana Blanářová | pátek 2.9.2011 12:25 | karma článku: 24.58 | přečteno: 3653x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 496 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 235 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4056
...si můžete udělat obrázek sami. Když kliknete na foto, zobrazí se vám všechny texty, ve kterých se autorka obnažuje až až.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...