Bartákovo teologické okénko

Za to, že mi Jaroslav Barták (dále jen JB, čti JeBe) připomíná kopu hnoje zvnějšku i zevnitř, se na mě snad nemůže nikdo zlobit. Není totiž potřeba znát všechny detaily a pravdu o tom, čeho se ten „člověk“ skutečně dopustil, a čeho ne. Jeho slova, způsob vyjadřování a uvažování, mluví dostatečně za všechno a nepotřebují hlubší rozbor, ani extrémně vysoké sociální cítění na to, aby nám sama poodhalila, jak pokřiveného je JB charakteru.

I-net

Nejvíc mě v tisku zaujal rozhovor JB pro Reflex – Smilstvo je lehký hřích. Bůh mi ho odpustí, a já mohu hřešit znovu, říká pražský lékař Jaroslav Barták. Zde se JB označuje za „věřícího katolíka a věřícího člověka“ a dává nám malou lekci svého pošahaného katechismu, kdy nás poučuje o tom, že mít mimomanželský sex, pokud zůstane na úrovni petting a netting, není vůbec cizoložství, nýbrž pouze smilstvo (takže ne smrtelný hřích, ale prý jen takový malý prohřešek), ze kterého se stačí jednoduše vyzpovídat, dotyčnému je odpuštěno a jede se dál. Musí to být ale za podmínky, že dotyčná žena je svobodná. Muž může být klidně ženatý, to prý nevadí. Tak nevím, nevím, jestli JB nečerpá znalosti spíš v Bravíčku než v Katechismu katolické církve.

Aby nám to nějak lajcky přiblížil, tak náš "lev salónů" jedním dechem dodává, že pokud nedojde k zavedení penisu do vaginy, je to OK. Vážně nepotřebuju znát detaily o tom, co do té vaginy vlastně zaváděl... Barták nám v rozhovoru zopakoval, že se jedná "pouze" o smilstvo, nikoliv o cizoložství, tedy nic špatného. Pokud bychom trochu rozuměli církevní nauce, museli bychom mu prý dát za pravdu.

Barták si pojmy cizoložství a smilstvo přizpůsobuje svým vlastním zvrhlým potřebám a skoro působí dojmem, že svědomí má naprosto čisté. Asi spoléhá na to, že dneska jsou nejenom všechny asistentky prostitutky, ale zároveň na to, že všichni lidi jsou totální magoři, které může svými žvásty a vyhrůžkami blbnout. Těm, kterým se nechce zmíněné termíny vygůglovat, to trochu usnadním.

Je pravda, že výrazy "cizoložství" a "smilstvo" se vykládají různě a občas zůstane něco „ztraceno v překladu“, ale shrnout by se to dalo asi takto:

Cizoložství:

V řecké části bible je pro cizoložství použito slovo "moichaó". Toto slovo vychází ze slova "moichós", jehož primární význam je milenec. Přeneseně se používá ve smyslu odpadlík - cizoložník. Cizoložství znamená manželskou nevěru (pohlavní styk provdané nebo ženatého mimo manželství). Vysvětlení přímo v bibli můžete najít např. v Římanům 7,2-3

Smilstvo:

Řecké slovo "porneia" znamená smilstvo (včetně cizoložství a krvesmilstva), prostituci, pohlavní styk neženatého s nevdanou, vulgárnost, zákonem zakázané pohlavní styky, homosexualitu, lesbismus, styk se zvířaty atd., pohlavní styky s blízkými příbuznými (Lev. 18), pohlavní styky s rozvedeným mužem nebo ženou.
Slovo "porneia" souvisí s výrazem "porneuó" – což znamená necudný, chlípný skutek, cizoložství, doslova to znamená vyhovět (dopřát si, oddávat se, uspokojit, hovět si, dát volný průchod, neomezovat se, popustit uzdu, libovat si) nedovoleným žádostem (týkajících se sexu), přeneseně to pak znamená praktikování modlářství – dopustit se smilstva.

Definice podle Bartákova slovníku naučného zní tedy úplně jinak. Řídí se zřejmě heslem "co není zakázáno, je povoleno" a svoje násilné praktiky schovává za nevinně, skoro až infantilně znějící "petting a netting".

Vypadá to ale, že Barták ví nejlíp, jak to ve skutečnosti s tou církevní naukou je, a měli bychom si všichni po jeho vzoru posunout morální laťku o pořádný kus níž. JB se totiž ohání tím, že byl pětkrát přijat na soukromé audienci u papeže Jana Pavla II. a před dvěma lety u papeže Benedikta XVI.

No, nejsem si tak uplně jistá, v očích kolika lidí je dnes audience u papeže zárukou jakési morálky, ale budiž – třeba to někdy někdo přiřkne Bartákovi k dobru. Ví jen Bůh, ale skoro to působí dojmem, že Barták má konexe i tam. A jestli fakt jo, tak už skutečně nevěřím ničemu.

Autor: Zuzana Blanářová | úterý 30.8.2011 10:10 | karma článku: 41,94 | přečteno: 7188x
  • Další články autora

Zuzana Blanářová

Jak zaručeně (ne)zhubnout

17.1.2014 v 8:26 | Karma: 20,15

Zuzana Blanářová

30 lží majora Zemana

28.1.2013 v 8:38 | Karma: 31,87

Zuzana Blanářová

Fotoblog: Prague Pride 2011

14.8.2011 v 15:16 | Karma: 14,02
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4056x
...si můžete udělat obrázek sami. Když kliknete na foto, zobrazí se vám všechny texty, ve kterých se autorka obnažuje až až.