Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Oppikka

18. 2. 2011 10:17
dotaz

Hezky den, clanek bude skoro rok stary.Nevite nekdo jak to vypada ted?Je jasne,ze pripravovani takoveho procesu muze trvat i rok.Dekuji.:-)

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

21. 4. 2010 18:52
souhlas a karma...

ja nejsme krestanem ani praktikujicim ani nepraktikujicim, ale na jednu stranu me desi soucasne hony na carodejncice na druhou stranu zas ty informace z cirkve. Nicmene jsem spise na strane cirkve - ty veci se dely, to je fakt, ale ted mi prijde, ze je to koncentrovane, protoze se vytahuje na svetlo vsechno za poslednich 50 let.

Cirkev ma rozhodne maslo na hlave - nemela snazit se to tutlat, naopak, mela takove pripady razne a exemplarne resit.

S vami ale souhlas, ze je mi lito poctivych knezi - v ocivh lovcu carodejnic je dneska kazdy pedofil. Posuzuje se instituce a nikoliv konkretni lide a jejich ciny.

Ja jsem neco podobneho napsal tady:

http://petrhajek.blog.idnes.cz/c/129087/Byl-by-Buh-proti-clanku-p-Matejky.html

0 0
možnosti

zuzana.blanarova

23. 4. 2010 17:20
Re: souhlas a karma...

Díky. Je milé najít u tohoto článku zastání. Obdržela jsem na něj dost negativních reakcí (i mimo tuto diskusi) od katolíků a myslím, že jsem se setkala s nepochopením. Jedna moje bývala spolužačka se na mě za ten článek hodně naštvala.. Vnímali to tak, že se stavím proti církvi, což není pravda.. Litovat mám prý hlavně sama sebe atp.

Takže díky!

0 0
možnosti

Bernard_Gui

13. 4. 2010 23:55
Prelozil jsem -nevim zda presne -cast encykliky Lva Velikeho

Immortale dei:

Cirkev je  idealni spolecnost -societas perfecta - protoze vse pro svou existenci a pusobneni vlastni v sobe a skrze sebe, a to srze Vuli a Milost jejiho Zakladatele Jezise Krista A protoze cil k nemuz Cirkev smeruje je tak uzasny, tak take jeji moc presahuje vsechnu ostatni moc - a proto jeji  moc nemuze byt posuzovana, jako mensi nez moc obcanska, nerkuli ji byt  dokonce jakymkoli zpusobem podrizena.

Existuji dve soustavy moci - moc cirkevni a moc svetska:

Jedna je zodpovedna za veci Bozske, druha za veci lidske. Každa je v nejvyšší svého druhu: každa z nich má určité hranice, ve kterých se pohybuje, hranice, vyplývající z povahy a účelu danych pravomoci.

0 0
možnosti

Bernard_Gui

14. 4. 2010 0:05
Re: Prelozil jsem -nevim zda presne -cast encykliky Lva Velikeho

Mimochodem proto take existovaly az do nedavna farni, dekanske.etc. URADY Misto toho byl ovsem po r.1989 plizive zaveden termin FARNOST.A tak dneska mate na fare napsano ´´ Rimskokatolicka farnost´´, misto ´farni urad´.Pryslovo urad nebylo pekne...Ze je to nesmysl - protoze farnost je urcite vymezene uzemi (podobne jako kraj, okres, zupa), to nikoho nezajimalo. Nevim, zda jsou nasi pani biskupove tak naivni, nebo to - nekteri z nich - dokonce pripustili zamerne. Kazdopadne jim asi nedoslo, co to znamena a co to predikuje ..Znamena to totiz, ze se Cirkev  imlicitne odrika sve soudni a spravni moci !. Cirkev tak dnes v CR uz nema urady - ty ma jen stat...

Nemusim snad pripominat, ze evropsky Zapad a zapadni demokracie vyrostly na soupereni moci cirkevni a svetske j. dualite a  pluralitte moci. Bude .li existovat jen statni moc - zakonite to povede k tyranii, ba jeste vic : diky  novym -sledovacim a fizlovacim technologiim - k  supertotalite.

A o to, v teto spinave proticirkevni hre, jde

0 0
možnosti

všd

13. 4. 2010 19:26
Stokrát opakovaná lež se stává pravdou

Mohu doložit spoustu článků o tom, že většina obvinění je nesmyslná. Leč médiím nešlo o to dokázat pravdu, jim šlo o ubití veřejnosti svými nepravdami. Pravděpodobně je to tím, že nechtějí, aby se do čela boje proti islamizaci Evropy postavily křesťanské církve.

0 0
možnosti

Bernard_Gui

13. 4. 2010 21:00
Re: Stokrát opakovaná lež se stává pravdou

ten privlastek ´´krestanske´  je zbytecny.. ;-)anebo znate cirkev jinou nez krestanskou.  Navic je toto , stale vice se mnozici spojeni, i nebezpecne pro budoucnost. Vite proc ...schvalne jestli na to prijdete .

V ostatnim vice mene souhlas, jde jim  predevsim o zniceni  katolicke Cirkve. Dokonce i takoz liberal jako je pater halik mluvi o spiknuti proti cirkvi.

Kdyz jsme hned po prevratu r. 89´ na tohle nebezpeci zidozednatskeho ateismu upozornovali,  byli jsme oznaceni za paramoiky, fundamentalisty , katolicke fasisty etc.

0 0
možnosti

janny - ban za vrhačku mimin

13. 4. 2010 17:51
a ještě mě napadá

naprostá většina všech zneužívání se děje v rozvrácených a ateistických rodinách

menší díl pak ve školách, pěveckých sborech a táborech, a naprosté minimum v církvích

v době, kdy bylo odsouzeno 94 kněží ve Státech, za 30 leté období, bylo taktéž odsouzeno 6000 !!! učitelů a trénerů za totéž. Kdy začnou mediální kampaně proti školství, dětským sportům a zejména proti ateistickým rozvráceným rodinám kde jeden strejda střídá druhého a matka o zneužívání ví ale nic neřeší....... :-/

0 0
možnosti

zuzana.blanarova

13. 4. 2010 21:10
Re: a ještě mě napadá

Spatne jste me pochopil. Ja nemam zajem na tom, aby padla a byla potrestana Cirkev jako celek. Chci, aby byli spravedlive potrestani jednotlivi vinici.

0 0
možnosti

janny - ban za vrhačku mimin

13. 4. 2010 17:43
autorko nalítla jste

cílené mediální kampani zameřené na diskreditaci jak církve tak papeže, ten byl obviněn zcela neprávem, popmédia to šíří , ta serioznější již stahují, ale nemůžete věřit všemu co na dněsu píšou.....hledejte i zdroje přímo od zdroje......:-)

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=12662

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=12638

:-)

0 0
možnosti

janny - ban za vrhačku mimin

13. 4. 2010 17:44
Re: autorko nalítla jste

viz :

Deník The Wall Street Journal vyslovil vážnou a věcnou kritiku na adresu deníku New York Times a jeho výpadům proti papeži. V článku nazvaném "Papež a New York Times" ze 6.dubna poukazuje William McGurn na zkreslující interpretaci newyorským deníkem zveřejněné církevní dokumentace. List New York Times navíc svým čtenářům neprozradil, že dodavatel této dokumentace Jeff Anderson není jen tak ledajakým advokátem obětí, ale největším specialistou na procesy proti církvi, který se roku 2002 pochlubil agentuře AP, že obdržel od církve již více než 60 milionů dolarů a že nyní se snaží vtáhnout do celé kauzy také Vatikán.

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

13. 4. 2010 10:53
Autorce

Zatím se objevily tři případy údajně spojené s osobou Ratzingera. Všechny pouze proto, že novináři lhali, až se hory zelenaly. Tady máte zajímavý článek k tomu poslednímu, který názorně demonstruje, jak nesmyslné to je obvinění:

http://www.catholicculture.org/commentary/otn.cfm?ID=632

0 0
možnosti

gue

13. 4. 2010 10:29
Morální panika

V souvislosti s nynější proticírkevní a protipapežskou kampani mluví někteří zahraniční sociologové o tzv. morální panice. Že zkrátka lidé jsou masmediálně manipulováni k morálnímu rozhořčení. Udivuje mě, že i autorka tak snadno na tuto manipulaci naskakuje. Zejména mě zarazila věta o tom, že nechápe, jak si mohou někteří kněží obhájit zneužívání dětí ve svém svědomí.  Jenže: Není možné si představit, že si to obhajují stejným způsobem, jakým Zelení v Německu ještě v roce 1985 žádali zrušení paragrafu trestního zákona zakazujícího sex s dětmi??? A hlavně: V čem je lidský problém se sebeobhajováním, když naprostá většina české společnosti si naprosto bez problémů dokáže obhájit daleko větší zvěrstva na dětech - interrupce???

P.S. Zdůvodnění, že u interrupcí se nejedná o děti je právě oním naprosto dokonalým obhájením, jehož povahu autorka - prý - nechápe ... ;-(

0 0
možnosti

zuzana.blanarova

13. 4. 2010 10:43
Re: Morální panika

Interrupci bych si před Bohem hodně špatně obhajovala. Ovšem opakované sexuální zneužívání dětí ještě hůř.

0 0
možnosti

Bernard_Gui

12. 4. 2010 15:35
1.) papez nemuze byt zalovan ze nezbavil knezskeho sveceni

1.jde o zalezitost cirkevniho prava CIC, Je to - trochu - podobne, jako popotahovat min.skolstvi, ze nezbavil akademickeho titulu,nebo vyucniho listu provinivsiho se kantora.

2.diplomat. imunita nesouvisi s clenstvim v OSN. Neni pravda, ze Vatikan neni uznan OSN, jak pisete. Svaty stolec ma statut pozorovatele, o plne  clenstvi v OSN, podobne jako Svycarsko, nestoji.

3. udajnym zlocinum se nebudu obsirneji vyjadrovat. O vine a trestu rozhoduje soud. Odsouzeni bylo sotva par knezi, a vzhledem k tomu, ze az najednu vyjimku (v USA), byly udeleny podminecne tresty, zrejme soud neshledal ony ciny za zlociny, ale pouze preciny tj obtezovani.Vetsina jsou vykonstr. zalezitosti, a la metody STB.Vzhledem k hist. konotacim by bylo krajne nerozvazne zajmout papeze v GB, mohlo by to spustit obcanskou valku.Dawkins se timto pocinanim definitivne zdiskteditoval jako vedec, stal se z neho ultralevicovy aktivista.Jeho aktivita by byla smesna, kdyby se o totez nepokousel  zidovsky advokat Robertsohn.

0 0
možnosti

Bernard_Gui

12. 4. 2010 15:40
Robertson a spol. se snazi papeze zatknout pres OSN

http://res.claritatis.cz/zpravy/z-domova/pravnik-osn-chce-pohnat-papeze-pred-mezinarodni-soud/3764

Viva pontifex maximus Benedict XVI.

RvEURv

0 0
možnosti

pgjed

12. 4. 2010 14:54
Ale vážně

Chápu, rozhořčení a rozčarování autorky blogu. Nicméně nelze nevyslovit jisté pochybnosti nad racionalitou její úvahy. Vysvětlím proč. Pana Dawkinse nechejme stranou jako přírodní jev. Držme se faktů. Dnes zveřejňované případy jsou staré i několik desítek let,což je jaksi v nesouladu s  dobou, kdy je tento papež ve funkci.  Dále, všechny případy pohlavního zneužití, které byly zneužitím (nikoliv, pohlazení, nebo třeba tělesný trest), pokud byly oznámeny, byly šetřeny, vyšetřeny a potrestány civilně (tresty odnětí svobody) i církevně (zbavení kněžství). Přičemž papež nemá žádnou možnost do tohoto právního procesu zasahovat. Může apelovat morálně, což ve všech případech prokázaného zneužívání udělal. Jenže to nemá takovou publicitu, jako ona obviňování. Kde, s výjimkou církevního tisku, byl otisknut například  list irským katolíkům?

Kampaň tedy nese znaky účelovosti.

0 0
možnosti

Bernard_Gui

12. 4. 2010 15:48
Re: Ale vážně

mate pravdu Dawkins by nam mohl pripadat smaeny, kdy by nebylo tohoto :

http://res.claritatis.cz/zpravy/z-domova/pravnik-osn-chce-pohnat-papeze-pred-mezinarodni-soud/3764

Je treba videt vse v sirsich souvislostech ... smrt polske katolicke elity v Katyni.atd. Po teto tragedii opravdu nevim,  kam by se papez mohl uchylit v nejvyssi nouzi, snad  - paradoxne - do Ruska. Rusko uz jednou velmi pomohlo Cirkvi , kdyz prijalo  zednari a osvicenci pronasledovane jezuity na konci 18.stoleti a zajistilo tak kontinuitu Tovarystva.

Ale zatim je situace v Italii stabilizovana -  pevne vladne  pravice: Berlusconi, Liga a postfasiste ze Socialniho hnuti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4056x
...si můžete udělat obrázek sami. Když kliknete na foto, zobrazí se vám všechny texty, ve kterých se autorka obnažuje až až.