Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bartákovo teologické okénko

Za to, že mi Jaroslav Barták (dále jen JB, čti JeBe) připomíná kopu hnoje zvnějšku i zevnitř, se na mě snad nemůže nikdo zlobit. Není totiž potřeba znát všechny detaily a pravdu o tom, čeho se ten „člověk“ skutečně dopustil, a čeho ne. Jeho slova, způsob vyjadřování a uvažování, mluví dostatečně za všechno a nepotřebují hlubší rozbor, ani extrémně vysoké sociální cítění na to, aby nám sama poodhalila, jak pokřiveného je JB charakteru.

I-net

Nejvíc mě v tisku zaujal rozhovor JB pro Reflex – Smilstvo je lehký hřích. Bůh mi ho odpustí, a já mohu hřešit znovu, říká pražský lékař Jaroslav Barták. Zde se JB označuje za „věřícího katolíka a věřícího člověka“ a dává nám malou lekci svého pošahaného katechismu, kdy nás poučuje o tom, že mít mimomanželský sex, pokud zůstane na úrovni petting a netting, není vůbec cizoložství, nýbrž pouze smilstvo (takže ne smrtelný hřích, ale prý jen takový malý prohřešek), ze kterého se stačí jednoduše vyzpovídat, dotyčnému je odpuštěno a jede se dál. Musí to být ale za podmínky, že dotyčná žena je svobodná. Muž může být klidně ženatý, to prý nevadí. Tak nevím, nevím, jestli JB nečerpá znalosti spíš v Bravíčku než v Katechismu katolické církve.

Aby nám to nějak lajcky přiblížil, tak náš "lev salónů" jedním dechem dodává, že pokud nedojde k zavedení penisu do vaginy, je to OK. Vážně nepotřebuju znát detaily o tom, co do té vaginy vlastně zaváděl... Barták nám v rozhovoru zopakoval, že se jedná "pouze" o smilstvo, nikoliv o cizoložství, tedy nic špatného. Pokud bychom trochu rozuměli církevní nauce, museli bychom mu prý dát za pravdu.

Barták si pojmy cizoložství a smilstvo přizpůsobuje svým vlastním zvrhlým potřebám a skoro působí dojmem, že svědomí má naprosto čisté. Asi spoléhá na to, že dneska jsou nejenom všechny asistentky prostitutky, ale zároveň na to, že všichni lidi jsou totální magoři, které může svými žvásty a vyhrůžkami blbnout. Těm, kterým se nechce zmíněné termíny vygůglovat, to trochu usnadním.

Je pravda, že výrazy "cizoložství" a "smilstvo" se vykládají různě a občas zůstane něco „ztraceno v překladu“, ale shrnout by se to dalo asi takto:

Cizoložství:

V řecké části bible je pro cizoložství použito slovo "moichaó". Toto slovo vychází ze slova "moichós", jehož primární význam je milenec. Přeneseně se používá ve smyslu odpadlík - cizoložník. Cizoložství znamená manželskou nevěru (pohlavní styk provdané nebo ženatého mimo manželství). Vysvětlení přímo v bibli můžete najít např. v Římanům 7,2-3

Smilstvo:

Řecké slovo "porneia" znamená smilstvo (včetně cizoložství a krvesmilstva), prostituci, pohlavní styk neženatého s nevdanou, vulgárnost, zákonem zakázané pohlavní styky, homosexualitu, lesbismus, styk se zvířaty atd., pohlavní styky s blízkými příbuznými (Lev. 18), pohlavní styky s rozvedeným mužem nebo ženou.
Slovo "porneia" souvisí s výrazem "porneuó" – což znamená necudný, chlípný skutek, cizoložství, doslova to znamená vyhovět (dopřát si, oddávat se, uspokojit, hovět si, dát volný průchod, neomezovat se, popustit uzdu, libovat si) nedovoleným žádostem (týkajících se sexu), přeneseně to pak znamená praktikování modlářství – dopustit se smilstva.

Definice podle Bartákova slovníku naučného zní tedy úplně jinak. Řídí se zřejmě heslem "co není zakázáno, je povoleno" a svoje násilné praktiky schovává za nevinně, skoro až infantilně znějící "petting a netting".

Vypadá to ale, že Barták ví nejlíp, jak to ve skutečnosti s tou církevní naukou je, a měli bychom si všichni po jeho vzoru posunout morální laťku o pořádný kus níž. JB se totiž ohání tím, že byl pětkrát přijat na soukromé audienci u papeže Jana Pavla II. a před dvěma lety u papeže Benedikta XVI.

No, nejsem si tak uplně jistá, v očích kolika lidí je dnes audience u papeže zárukou jakési morálky, ale budiž – třeba to někdy někdo přiřkne Bartákovi k dobru. Ví jen Bůh, ale skoro to působí dojmem, že Barták má konexe i tam. A jestli fakt jo, tak už skutečně nevěřím ničemu.

Autor: Zuzana Blanářová | úterý 30.8.2011 10:10 | karma článku: 41,94 | přečteno: 7188x
  • Další články autora

Zuzana Blanářová

Jak zaručeně (ne)zhubnout

Na úvod jsem chtěla napsat, že tenhle článek nemá nic společného s tím, že jsou tři týdny po Vánocích a se slabšími jedinci, co se považují za silné tím, že si dávají závazky do nového roku. Můj jediný závazek je nedávat si závazky. Ale když jsem se nad tím zamyslela do širších rozměrů, možná to není náhoda, že tento článek vznikl tři týdny po sérii monstrózních vánočních večeří, které jsem si během sedmnáctidenní dovolené dopřála; cesty Boží jsou zkrátka nevyzpytatelné :)

17.1.2014 v 8:26 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

30 lží majora Zemana

Zadala jsem si do Googlu heslo „zeman lhal“. Vyjelo mi 3450 výsledků. Vyfiltrovala jsem si odkazy „zeman lhal“ za poslední měsíc, aby se v tom marastu dalo trochu vyznat. A tady je stručný přehled Zemanových lží za posledních 30 dní - tedy pouze těch, které jsou zdokumentovány v tisku.

28.1.2013 v 8:38 | Karma: 31,87 | Přečteno: 3622x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Válka s mloky aneb Není Vladimír Franz mlok?

Zatímco se včera Vladimír Franz účastnil živé debaty našeho prezidentského panoptika, já jsem se zúčastnila jeho premiéry ve Státní opeře – Války s mloky. Doufám, že Vladimírovi ta jeho debata stála za to, že o svoji velkou premiéru přišel. Já musím říct, že jsem si ji náramně užila a za sledování jeho debaty bych určitě neměnila.

11.1.2013 v 10:26 | Karma: 17,62 | Přečteno: 2028x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Cikán mě zas převezl! (z jednoho břehu řeky na druhý)

... je to zkrátka skvělý převozník.

1.8.2012 v 8:33 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Den otců: Děti umí udělat každý

...je to tak – udělat dítě umí každý chlap. Tedy každý, který k tomu má fyzické vybavení a pokud neexistují žádné biologické překážky. Dokáží to všichni chlapi bez rozdílu, a nedá jim to ani tolik práce. Zasadit semínko do lůna ženy je myslím pro většinu z nich jednodušší než zasadit třeba strom. Samozřejmě za předpokladu, že je tedy k mání dostatečně poddajná a plodná žena, což ale taky není takový problém.

17.6.2012 v 17:51 | Karma: 19,71 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4056x
...si můžete udělat obrázek sami. Když kliknete na foto, zobrazí se vám všechny texty, ve kterých se autorka obnažuje až až.