Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč si mám spořit na důchod, kterého se nedožiju?

Ano, jsem jednou z Husákových dcer, a patřím tedy přesně mezi ty třicátníky, o kterých se píše, že by rádi věděli, jak to s tím jejich důchodem bude vypadat, a jestli vůbec nějaký budou mít, a kdy se ho eventuelně dočkají.

Budeme po sedmdesátce takhle juchat?

Jsem poměrně poctivá a zodpovědná bytost, která se spoléhá hlavně sama na sebe, a pomoc státu by brala jedině v krajní nouzi. A nebo v důchodu. Proč taky ne. Na dani z příjmu, na zdravotním a sociálním, a hlavně na spotřební dani už jsem zaplatila slušnou částku peněz, takže očekávám, že až budu jednou v důchodu, stát mi moji štědrost oplatí. Rozhodně nepatřím mezi ty, kterým by činilo radost dávky jakýmkoliv způsobem zneužívat, takže špatný pocit z toho určitě mít nebudu.

Jako slušná holka si na důchod spořím, ale musím se přiznat, že čím výš se posunuje hranice důchodového věku, tím víc přemýšlím o tom, že se na to vykašlu – celý slavný důchod se totiž začíná rozplývat v husté mlze. Do důchodu v sedmdesáti? No tak to sorry, ale vážně nevím, proč bych měla padesát let spořit na něco, čeho se s největší pravděpodobností nedožiju, a jestli ano, tak si naspořených peněz zřejmě nebudu moct užít, protože za těch posledních dvacet let v práci (tedy po překročení padesátky) si sebe představuju jako totálně vyfluslou, vyčerpanou a vystresovanou stařenku, která už se nebude moct dočkat, až si konečně hodí nohy na stůl a po padesátileté dřině bude konečně moct v klidu umřít. Nechci se rouhat, ale tak už to prostě tak nějak cítím, že tu nějak extra dlouho strašit nebudu (ty peníze investované do spotřební daně se holt určitě někde dřív nebo pozdějc – ale spíš dřív – projeví), takže tak nějak tuším, že důchodu se vlastně ani nedožiju.

Ale možná to všechno vidím trochu moc černě – jak jsem se totiž dnes na iDnes dočetla, „lidé s věkem intelektuálně zrají, takže z duševního hlediska není problém pracovat ani po sedmdesátce“ – říká gerontoložka Iva Holmerová. No oni si z nás dělají snad srandu! Že lidé s věkem intelektuálně zrají, tomu bych i věřila, ale nezapomněla nám snad paní gerontoložka říct, že existuje nějaká hranice, kde se to láme? Chce nám snad paní gerontoložka namluvit, že devadesátiletý člověk je intelektuálně zralejší, a tedy práceschopnější, nežli sedmdesátiletý člověk?

Nejsem žádný ekonom a z matematických operací mi obyčejně naskakují vyrážky, takže jsem se nikdy ani moc nesnažila spočítat si nebo zjistit, kolik z té mojí ušmudlané pětistovky každý měsíc budu v tom eventuálním důchodu mít. Když jsem se dnes dočetla, že bychom měli spořit od první výplaty minimálně dva tisíce korun měsíčně, abychom si pak v důchodu přilepšili 4000,- Kč, udělalo se mi lehce šoufle. Tak zaprvé – čtyři tisíce korun za čtyřicet let (až mi bude sedmdesát) bude jak když si uprdnu, za druhé – jestli se té sedmdesátky skutečně dožiju, pochybuju, že si ty čtyři tisíce měsíčně budu čerpat dalších dvacet let – ha ha.

Takže, drahá penzijní připojišťovno, bylo mi s tebou dobře, ale obávám se, že ti brzy budu muset dát sbohem. Pro peníze, které jsem ti dosud věnovala, určitě najdu uplatnění tady a teď, dokud ještě žiju.

Tvoje,

Zuzana

Autor: Zuzana Blanářová | pondělí 16.8.2010 16:09 | karma článku: 35,52 | přečteno: 3170x
  • Další články autora

Zuzana Blanářová

Jak zaručeně (ne)zhubnout

Na úvod jsem chtěla napsat, že tenhle článek nemá nic společného s tím, že jsou tři týdny po Vánocích a se slabšími jedinci, co se považují za silné tím, že si dávají závazky do nového roku. Můj jediný závazek je nedávat si závazky. Ale když jsem se nad tím zamyslela do širších rozměrů, možná to není náhoda, že tento článek vznikl tři týdny po sérii monstrózních vánočních večeří, které jsem si během sedmnáctidenní dovolené dopřála; cesty Boží jsou zkrátka nevyzpytatelné :)

17.1.2014 v 8:26 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

30 lží majora Zemana

Zadala jsem si do Googlu heslo „zeman lhal“. Vyjelo mi 3450 výsledků. Vyfiltrovala jsem si odkazy „zeman lhal“ za poslední měsíc, aby se v tom marastu dalo trochu vyznat. A tady je stručný přehled Zemanových lží za posledních 30 dní - tedy pouze těch, které jsou zdokumentovány v tisku.

28.1.2013 v 8:38 | Karma: 31,87 | Přečteno: 3622x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Válka s mloky aneb Není Vladimír Franz mlok?

Zatímco se včera Vladimír Franz účastnil živé debaty našeho prezidentského panoptika, já jsem se zúčastnila jeho premiéry ve Státní opeře – Války s mloky. Doufám, že Vladimírovi ta jeho debata stála za to, že o svoji velkou premiéru přišel. Já musím říct, že jsem si ji náramně užila a za sledování jeho debaty bych určitě neměnila.

11.1.2013 v 10:26 | Karma: 17,62 | Přečteno: 2028x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Cikán mě zas převezl! (z jednoho břehu řeky na druhý)

... je to zkrátka skvělý převozník.

1.8.2012 v 8:33 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Den otců: Děti umí udělat každý

...je to tak – udělat dítě umí každý chlap. Tedy každý, který k tomu má fyzické vybavení a pokud neexistují žádné biologické překážky. Dokáží to všichni chlapi bez rozdílu, a nedá jim to ani tolik práce. Zasadit semínko do lůna ženy je myslím pro většinu z nich jednodušší než zasadit třeba strom. Samozřejmě za předpokladu, že je tedy k mání dostatečně poddajná a plodná žena, což ale taky není takový problém.

17.6.2012 v 17:51 | Karma: 19,71 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Za pokus o vraždu a znásilnění patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4056x
...si můžete udělat obrázek sami. Když kliknete na foto, zobrazí se vám všechny texty, ve kterých se autorka obnažuje až až.