Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Richard Dawkins: Zatknu papeže Benedikta XVI.

V dnešním zahraničním tisku The Sunday Times se objevila zpráva, na kterou jsem v českých médiích zatím nikde nenarazila, která si však zasluhuje pozornosti. Podle Times Online připravuje známý to ateista a kritik náboženství Richard Dawkins právní podklady pro zatčení Benedikta XVI. za zločiny proti lidskosti při jeho cestě do Velké Británie.

Richard Dawkins

Dawkins společně s Christopherem Hitchensem už požádali právníky, aby připravili žalobu na papeže za jeho údajné utajování zločinů sexuálního zneužívání v katolické církvi. Tato dvojice věří, že mohou využít stejného zákonného principu, který byl použit při zatčení Augusto Pinocheta, chilského diktátora, při jeho návštěvě Británie v roce 1998.

Papež byl tento týden zapleten do dalšího sporu ohledně dopisu, který podepsal, a ve kterém argumentuje, že „dobro všeobecné katolické církve“ by mělo být zohledněno v případu zbavení kněžství amerického duchovního, který spáchal sexuální zločiny na dvou chlapcích. Tento dopis je datován v roce 1985, kdy byl dnešní papež, tehdejší kardinál Ratzinger, v čele Kongregace pro nauku víry, která měla případy sexuálního zneužívání na starosti.

Benedikt XVI. plánuje návštěvu Británie od 16. do 19. září, a má navštívit Londýn, Glasgow a Coventry, kde má blahořečit kardinála Johna Henry Newmana, teologa z 19. století. Dawkins a Hitchens věří, že papež nebude moct nárokovat diplomatickou imunitu (ačkoliv jeho cesta je charakterizována jako státní návštěva), protože není hlavou státu, který je uznáván OSN.

Pověření právníci Geoffrey Robertson a Mark Stephens věří, že mohou požádat CPS, aby zahájila soudní řízení proti papeži – ať už v podobě vlastního občanskosprávní řízení nebo odkázáním případu na Mezinárodní trestní soud.

Richard Dawkins, autor knihy "Boží blud", se o papeži vyjadřuje takto: „Tohle je muž, který když když je jeho kněz přistižen s trenkami dole, první, co ho napadne, je ututlat skandál a umlčet mladé oběti.“

Christopher Hitchens, autor knihy "Bůh není veliký", řekl: „Tento muž není nad zákonem nebo vně zákona. Institucionalizované zatajování sexuálního znásilňování dětí je zločinem v jakémkoliv právním ustanovení, a vyžaduje nikoliv soukromé obřady v podobě pokání nebo udělování církevních odpustků, ale spravedlnost a potrestání.“

Tolik k tomu, co se objevilo dnes v (zejména britských) médiích. Je otázkou, zda se papež (po zveřejnění těchto informací) na svou plánovanou cestu do Británie nakonec vydá. Sama jsem zvědavá, jak tohle dopadne. Přiznám se, že jsem ještě donedávna stála spíš na straně Církve, a přestože nejsem praktikující katolík, snažila jsem se ji často v různých věcech obhajovat a nevěřit tak úplně všemu, co se píše v novinách, protože si uvědomuju, že je spousta lidí, kteří jsou proti náboženství zaujatí. V poslední době se ale vyrojilo tolik informací, které jsou natolik zásadní a nechutné, že snad ani ti největší zastánci Církve nemohou tohle dál přehlížet a stát za papežem.

Je mi líto všech praktikujících katolíků, jejichž život stojí a padá na víře ve „svatou“ katolickou církev, která má očividně ke svatosti hodně, ale hodně daleko. Je mi taky líto všech slušných kněží, pro které musí být v dnešní době nadlidským výkonem, aby si vypěstovali důvěru ke svým ovečkám. Obávám se, že se v tisku dovídáme pouze o špetce toho, co se v temných a nedostupných zákoutích katolických kostelů po celém světě ve skutečnosti děje. Nerozumím tomu, jak si tahle zvěrstva katoličtí kněží dokážou obhájit ve svém svědomí a před Bohem. Tohle zkrátka musí být potrestáno nejen v nebi, ale i na zemi. Proto doufám, že pokud pánové Dawkins a Hitchens mají dostatek materiálů, aby prokázali, že papež skutečně nějaké sexuální zneužívání zatajoval a kryl, že jim to v září vyjde. I když je pravda, že ani nedokážu domyslet, jaké by to mohlo mít následky.

 

Ráda bych k tomuto článku na základě komentářů doplnila, že sama nejsem příznivcem Hitchinsových nebo Dawkinsových literárních děl a jejich postojů, nemám ani sebemenší zájem na tom, aby církev padla. Přála bych si, aby byli potrestáni jednotliví viníci, a aby pravda v těchto spletitých kauzách vyšla na povrch.

Autor: Zuzana Blanářová | neděle 11.4.2010 16:12 | karma článku: 26,26 | přečteno: 2692x
  • Další články autora

Zuzana Blanářová

Jak zaručeně (ne)zhubnout

Na úvod jsem chtěla napsat, že tenhle článek nemá nic společného s tím, že jsou tři týdny po Vánocích a se slabšími jedinci, co se považují za silné tím, že si dávají závazky do nového roku. Můj jediný závazek je nedávat si závazky. Ale když jsem se nad tím zamyslela do širších rozměrů, možná to není náhoda, že tento článek vznikl tři týdny po sérii monstrózních vánočních večeří, které jsem si během sedmnáctidenní dovolené dopřála; cesty Boží jsou zkrátka nevyzpytatelné :)

17.1.2014 v 8:26 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

30 lží majora Zemana

Zadala jsem si do Googlu heslo „zeman lhal“. Vyjelo mi 3450 výsledků. Vyfiltrovala jsem si odkazy „zeman lhal“ za poslední měsíc, aby se v tom marastu dalo trochu vyznat. A tady je stručný přehled Zemanových lží za posledních 30 dní - tedy pouze těch, které jsou zdokumentovány v tisku.

28.1.2013 v 8:38 | Karma: 31,87 | Přečteno: 3622x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Válka s mloky aneb Není Vladimír Franz mlok?

Zatímco se včera Vladimír Franz účastnil živé debaty našeho prezidentského panoptika, já jsem se zúčastnila jeho premiéry ve Státní opeře – Války s mloky. Doufám, že Vladimírovi ta jeho debata stála za to, že o svoji velkou premiéru přišel. Já musím říct, že jsem si ji náramně užila a za sledování jeho debaty bych určitě neměnila.

11.1.2013 v 10:26 | Karma: 17,62 | Přečteno: 2028x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Cikán mě zas převezl! (z jednoho břehu řeky na druhý)

... je to zkrátka skvělý převozník.

1.8.2012 v 8:33 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2534x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Den otců: Děti umí udělat každý

...je to tak – udělat dítě umí každý chlap. Tedy každý, který k tomu má fyzické vybavení a pokud neexistují žádné biologické překážky. Dokáží to všichni chlapi bez rozdílu, a nedá jim to ani tolik práce. Zasadit semínko do lůna ženy je myslím pro většinu z nich jednodušší než zasadit třeba strom. Samozřejmě za předpokladu, že je tedy k mání dostatečně poddajná a plodná žena, což ale taky není takový problém.

17.6.2012 v 17:51 | Karma: 19,71 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4056x
...si můžete udělat obrázek sami. Když kliknete na foto, zobrazí se vám všechny texty, ve kterých se autorka obnažuje až až.